09 maart 2006

Een nieuwe dag, een nieuw archief...

Nou, het heeft even geduurd, maar nu is het er dan eindelijk van gekomen. Het bezoekje aan het Gelders Archief was zeer de moeite waard, al was het helaas nogal kort. Bij het bekijken van mappen met archiefstukken kwam ik een paar zaken tegen die zeker nadere studie verdienen, onder andere een uitgebreide set tekeningen voor een niet gerealiseerd ontwerp voor Fort Pannerden, waarvan een aantal in kleur. Binnenkort hoop ik in elk geval één foto van die plannen op dit weblog te kunnen plaatsen, mits mijn budget dat toestaat. De kosten daarvan zijn echter aanzienlijk, dus ik moet er nog eens goed over nadenken.

Het voorontwerp lijkt nauwelijks op het uiteindelijk uitgevoerde ontwerp, al zijn er wel (vooral intern) overeenkomsten. Wat natuurlijk ook logisch is, aangezien zowel dit voorontwerp als het uiteindelijk uitgevoerde ontwerp uit dezelfde periode stammen en mogelijk zelfs door dezelfde persoon of personen gemaakt zijn. Het betreft een, op het eerste gezicht, meer symmetrisch ontwerp, met aan drie zijden waarschijnlijk een bastion. Het meest opvallende aan het ontwerp is echter een koepel met daarin geschutsopstellingen in het midden, op het hoogste punt van het fort. Een dergelijke constructie was echter op dat moment al verouderd, zoals de bekende torenforten laten zien. Deze torenforten waren torens met geschut erin, die inderhaast moesten worden verborgen achter aarden wallen omdat verbeteringen in de militaire technologie ertoe hadden geleid dat ze te kwetsbaar waren geworden. Fort Asperen is een bekend voorbeeld van deze forten.

Overigens heb ik nog steeds geen antwoord op de vraag naar de oorsprong van Engelstalige graffiti waarop in een commentaar op een eerdere post werd gesproken. Tenzij hiermee de (duidelijk zichtbare) graffiti met woorden als "Flashpoint" en het doodshoofd met "Keep Away" wordt bedoeld, zoals ook te zien op foto's op dit weblog, aangebracht door vandalen in de periodes dat het fort leeg stond, heb ik nog geen definitief antwoord. Fort Pannerden lag echter natuurlijk in het deel van Nederland dat al vóór mei 1945 bevrijd was door de Geallieerden en het is goed mogelijk dat ergens in 1944 of 1945 Geallieerde soldaten op het fort zijn geweest. Dan hebben ze gelukkig minder schade toegebracht dan bij Fort Rijnauwen, waar ze, uit verveling, explosieven tot ontploffing brachten omdat ze zich afvroegen hoeveel schade dat zou toebrengen. Het antwoord op die vraag was overigens: "Niet zoveel." Gelukkig maar.

Dirk, mocht je dit nog lezen, als je nog iets specifieker kunt zijn over wat je precies hebt gezien en waar, zou je dat nog even in een reactie willen plaatsen? Alvast bedankt.

Labels: , , ,

5 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Waarom kan Flipper (en kunnen ook anderen...) niet reageren op de website van fort pannerden.
Speciaal ik (Flipper) heb altijd speciale ideëen hoor. Daar kunnen Bram en Ivo van het Kraakforum over meepraten !
Dus, waar wachten de programmeurs van de website: fortpannerden nu nog op... !
Flipper is also: http://www.bloggers.nl/flipper
Flipper

13/3/06 23:38  
Blogger Eelco Ruissen said...

Tsja, ik ga natuurlijk niet over de website van de krakers. Stel het ze eens voor hun site wat interactiever te maken! ;)

14/3/06 06:49  
Anonymous Anoniem said...

Ha. Ik ben historicus en heel geïnteresseerd in je onderzoek. Zou je mij kunnen mailen voor een afspraak?

23/3/06 14:17  
Blogger Eelco Ruissen said...

Ja, dat kan en heb ik net gedaan. Leuk om te zien dat er mensen zijn die dit weblog lezen. Erg druk is het misschien niet, maar er is in elk geval belangstelling voor en dat is toch mooi.

24/3/06 00:41  
Anonymous Anoniem said...

Missie voltooid. Website is (iets) interactiever.

Groetjes, webmaster fortpannerden.nl

16/6/06 20:31  

Een reactie posten

<< Home